Ketchup

Dodatkiem do pieczonych kiełbasek czy parówek jest keczup. To sos, który wykonany jest ze zmielonych pomidorów, z dodatkiem octu, soli i cukru. Ma formę płynną i jest czerwony. Jego kolor jest naturalny. W zależności od producenta, może być bardziej gęsty lub rzadszy. Poza tym, ci którzy wytwarzają keczup, mogą dodawać do niego przeróżne zioła. Przez to nadadzą mu łagodną, bardziej ostrzejszą, kwaskową lub goryczkową nutę smakową. To niezastąpiony dodatek pikników i spotkań przy ognisku lub grillu. Keczup jest pakowany w słoikach, w plastikowe butelki i w worki. Najpraktyczniejsze pozostają butelki ze zwężoną szyjką a także dozownikiem. Poprzez dodawanie do niego kompozycji konserwujących, ma bardzo długi termin przydatności. Czasami wywiera alergię. Z keczupem wyśmienicie smakuje kebab oraz mięso różnego rodzaju oraz frytki, placki ziemniaczane. To dobry dodatek, który nadaje ciekawego smaku, kanapkom i sałatom. Oprócz tego, że estetycznie wygląda to jest smaczny. Dlatego nie raz przystraja się nim potrawy.

f