Yerba mate

Yerba mate, nazywana też erva mate, to napar przygotowywany z suszonych mielonych liści krzewu zwanego ostrokrzew paragwajski. Herbata mate jest powszechna przede wszystkim w państwach Ameryki Południowej, przykładowo w Urugwaju, a oprócz tego w niektórych państwach Bliskiego Wschodu, przede wszystkim w Libanie i Syrii. Na witrynie internetowej zaprezentowano, jak przeprowadzić tradycyjne parzenie yerba mate. Do przygotowania napoju przydatne są właściwe naczynia (takie jak algarrobo zrobione z drewna) oraz bombilla, spełniająca funkcję słomki filtrującej. Na witrynie internetowej zaprezentowano rodzaje naczyń, przygotowanie tykwy calabaza do wykorzystania i dalszą konserwację naczynek. Na wyjątkową uwagę zasługuje dział yerba mate a zdrowie, w którym opisano między innymi przeciwwskazania i właściwości yerba mate. Teksty te zostały przygotowane na bazie 96 czasopism i artykułów naukowych.

f